Ekte moralpoliti

Jeg skulle ønske jeg kunne dratt til Indonesia for å se hva som skjer når shariapolitiet påpeker for trange og korte skjørt og bukser, det gjør de nemlig i den mediekjente provinsen Ache, som har fått lovlige shariadomstoler.

Også i resten av verdens største muslimske land finnes det lignende forsøk på å innskrenke friheter, religiøse rapporterer om forfølgelse, selv om religionsfrihet er lovfestet i landet.

Nå er det ikke sånn at fundamentalistene rir på en bølge av suksess, tvert om har de fått lav oppslutning ved valg. Men innflytelse fra araberlandene, misjonering, 9/11, økende opposisjon mot vesten og hijabmote gjør at også mer moderate partier forsøker seg med sharialover, for å sanke stemmer. Det har ikke virket så godt. Likevel, nå er 6 personer arrestert for sexy dansing. Les hele artikkelen i Dagbladet.no.

12 kommentarer

Filed under Uncategorized

12 responses to “Ekte moralpoliti

 1. Interessant artikkel.
  Bare ikke sikkert hvor typisk disse nye tendensene er for andre deler av Indonesia. Heller ikke sikkert om «pornoparagrafen» blir bruk mye i framtida (utenfør Aceh).

  Jeg var i området i desember (først og fremst Malaysia, men også i Riau provinsen) og fikk intrykket at kanskje 90 % av muslimene er veldig åpen og bryr seg ikke særlig over konservativ islam.

  På andre siden kunne jeg aldri tenke meg at malaysiske kirker ble angrepet etter «Mohammed» domen 31. desember. Som det ser ut nå var det bare få mennesker som reagerte med vold (ingen ble skadet), men hele historien viser at religion er noe veldig vanskelig. Noe som påvirker menneskene, selv om de ikke gå til kirke / moske i det hele tatt.

 2. Grønland

  Om du virkelig ønsker det så kan du jo varme opp med å ikle deg et kort, trangt skjørt og rusle ned på Grønland og teste de lokale ditto forholdene en lummer sommerkveld. Om du tar veien om de rette gater og streder så tror jeg du vil konkludere med at du kan spare deg turen til Indonesia for å få en føling med hvordan det oppleves å få satt beskrankninger på din frihet.

  Men dette kan jo selvsagt en Blablah-journalist alt om.

 3. Bra tanker, loeffe! Jeg tror nok Ache er mye verre enn andre regioner, arabisk påvirkning osv. Men de konservative kritikerne er bekymret for sharialover også andre steder i det digre landet, som ser ut til å brukes ulovlig her og der. Det er vel lite sannsynlig at islamistene får så mye mer gjennomslag med det første, de var upop ved siste valg.

  Når det gjelder det med Grønland, så stemmer det, det vet jeg alt om. Jeg har gått der masse med kjole på sene og tidlige sommerdager. Jeg bor på Kampen og går til og fra hver dag. Det har aldri skjedd meg noe skremmende, jeg har ikke fått en eneste kommentar som jeg kan huske som ubehagelig.

 4. Leppa

  I alle høve, som det heiter, så vil nok Meland, som den forkjemparen for fri innvandring ho er, sleppe å reise verken hit eller dit for å få føle shariaen på kroppen. Etter kvert.

  Lykke til med dét!

 5. Jeg synes det høres helt usannsynlig ut at Norge innfører sharialover, hvordan skal det skje? TV2s meningsmåling viste at bare 10 – 15 prosent av muslimene som bor i Norge ønsker det.

 6. Svein

  Og 10-15 prosent av muslimene blir vel ca 40 000 stk. De må få veldig mange unger hvis de skal bli i flertall.
  Ellers var jeg i selskap på lørdag, der et par av de andre mente det var grunn til bekymring når vanligste guttenavn i Oslo er Muhammed. Jeg googla litt, og fant ut at det dreier seg om 80 gutter i året.
  Jeg ble ikke bekymra av det.

 7. Arne

  Dette med vanligste guttenavn i Oslo virker som en slags årviss «nyhet»: http://www.nettavisen.no/innenriks/ioslo/article2518081.ece

  Ser imidlertid ut som det i absolutte tall er en nedgang på drøye 20% for Mohammad siden i fjor. Hvis denne trenden holder seg skal han se opp for Jakob i 2010.

 8. Veldig spennende artikkel!

  Eneste innsigelsen jeg har er at jeg ikke helt liker skillet mellom «ortodokse» og «ikke-ortodokse». De fleste moderate muslimer jeg kjenner er svært opptatt av de nettopp viderefører klassisk islamsk lære, bare tilpasset vår tid – og vil nok reagere på å bli kalt «ikke-ortodokse».

 9. Spaceman Spiff

  Astrid Meland,

  10-15%…

  I Pakistan sier over 70% at de er for shari’ah, men faktum er at mange av dem kort og godt ikke veit helt hva det vil innebære. Men i forhold til norske tall, så er det liten tvil om at det nok er betydelige mørketall også. Hvorfor skulle folk ville svare ja på dette tross alt? De veit jo at det vil bli betydelig oppstyr om det faktisk kom opp i dagen at si halvparten var for shari’ah.

  Mørketallene er nok store, men jeg tror majoriteten er ganske fornøyd med situasjonen, men gjerne skulle hatt strengere moralske regler f.eks uten å innføre halshugginger o.l.

  Du bør kanskje være litt mer obs på et annet faktum: Liten tue kan velte et stort lass… Iran har f.eks ikke så veldig religiøs befolkning, men i sin iver etter å få vippet shahen av tronen så de ikke fundamentalisten som tok kontroll. Jeg tror likevel ikke akkurat det vil skje her, men det som er mer nærliggende er alle de konfliktene vi har sett som en begynnelse… De vil bli forsterket kraftig i tiden som kommer og vil vil etterhvert se en motreaksjon fra den «innfødte» befolkningen tror jeg.

  Shari’ah eller ikke, jeg tror ikke det multikulturelle samfunnet er særlig levedyktig. Og ihvertfall ikke lønnsomt….

 10. Svein, hvordan får du 10 prosent til å bli 40 000 stk. Vi har rundt 100 000 muslimer i Norge. Snakker du om en fremskrivning nå?

  Her er TV2undersøkelsen Muslimske meninger. http://pub.tv2.no/multimedia/TV2/archive/00248/TNS_Gallup_-_muslim_248757a.pdf

  Spacemann Spiff: Det er vanskelig å forholde seg til noe annet enn resultatene i meningsmålingen.

  Det er sikkert noen som er så godt integrert at de vet at det blir baluba om de svarer at de ønsker sharia. Tilsvarende grupper er antakelig såpass uttafor at de ikke tenker i slike baner. Og andre igjen forbinder, som du sier, sharia med en konservativ politikk, religiøse domstoler i familieanliggende for eksempel.

  Og når det gjelder Iran. Historien er vel full av eksempler på at folk har valgt et nytt onde for å bli kvitt et gammelt. Leste et intervju i Weekendavisen i går med en fransk-iransk filosof. Han ser otpimistisk på det som skjer i Iran nå og tror de er på vei mot et sekulært samfunn. Det er liv å håpe.

 11. Spaceman Spiff

  Her har dere moralpolitiet i sving…. Bokstavelig talt. En indonesisk mann tatt for «gambling» og nei, det ser ikke lyst ut for mannen… Ser ut som shari’ah og Muhammeds eksempel blir hans bane.

 12. Spaceman Spiff

  Astrid Meland,

  Ja, jeg ser også litt lyst på Iran nå, men det bunner ut i at folket ikke er så veldig religiøse. Langt på vei så er det langs religionen konfliktlinjen går. Bare tenk litt over hvordan Lindstad til stadighet har forsvart prestestyret. Det er så «demokratisk» som et islamsk styre kan bli, men om man klarer å få kastet prestestyret på bålet så tror jeg Iran har en lys fremtid i en ellers utrivelig region. Iran ser ut til å kunne gjøre det kunststykket det er å bikke fra fundamentalismen til noe bedre, mens de fleste andre muslimske land nesten ser ut til å søke til ekstremismen. Et fritt valg i de fleste muslimske land vil medføre et valgskred til fordel for mindre trivelige krefter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s