En ransmulighet i อำเภอสัมพันธวงศ์ ร้านก๊วยเตี๋ยวเย็นตาโฟ สูตร pop สวนลุม

Alle generasjoner suser inn på internett, sosiale medier tas i bruk av stadig flere nybegynnere og i den forbindelse er vi i gang med runde 15. av voksenopplæringen:

Nei, det er ikke alltid så lurt å legge ut nakenbilder av ungene dine i prinsesseutstyr, bilder av fascinerende spyformasjoner fra festen i helga, de dyre gullsmykkene eller dine innerste tanker om hevn og dumme naboer. Forresten, NBNB! også kombinasjonen til safen og pinkoden er det smartest å ikke spre.

Man må dessverre regne med at det man legger ut på nett kan ses av alle. Også i lukkede grupper i sosiale medier er det en fare for at meningene dine spres videre. Og det er ofte vanskelig å fjerne utsagn når de først er ute.

Men av og til, ganske ofte egentlig, er advarslene om internett parodiske.

I det siste har nettsiden Pleaserobme fått mye oppmerksomhet, blant annet i Dagens Næringsliv (n00b når det gjelder Internettet), som advarer mot at du kan bli ranet.

Nettsiden er laget for å advare folk om at det ikke er så lurt å dele for mye privat informasjon, ikke for å bidra til innbrudd. Men i avisene fremstilles nettsiden som et glimrende verktøy for tyver. Folkene bak nettsiden vil vise oss at vi legger ut alt for mye informasjon om oss selv og hvor vi er, og viser til et twittersøk de har satt opp. Datatilsynet er bekymret.

Men har de sett på dette nettstedet? Dette må jo være det dårligste arbeidsredskapet for tyver, evva.

Her er Twitter-søket de har satt opp.

De siste fire mulige ransofrene skriver:

  1. ruidelgado I’m at Plaza De España (Av de Isabel ‘La Católica’, Sevilla). http://4sq.com/bhFrzT less than 20 seconds ago from foursquare
  2. Miranda_normal miran250 Knutselen (@ Tuincentrum Ockenburgh) http://4sq.com/72qkO0 less than 20 seconds ago from foursquare

  3. P99999999_normal dj_mutameso I’m at 赤坂駅 (赤坂駅, Tokyo). http://4sq.com/4GiWUh less than 20 seconds ago from foursquare

  4. ___normal yanasanne 羨ましいが重たそう…RT @guanden 峠の釜めし2つ持って東京に戻ります (@ 軽井沢駅) http://4sq.com/4ArZ2n 4 minutes ago from Twittelator

At folk faktisk er på arbeid, og at hus står tomme i hele verden hver dag, tror jeg til og med ransbander har fått med seg. Også utviklerne bak Robmenot sier at det er nær sagt umulig å benytte seg av denne informasjonen til å robbe hus. De driver bare voksenopplæring. Så altså: Det er kanskje ikke så lurt å offentliggjøre at du skal reise bort på ferie i tre uker  om du har skrytt av den fine designelektronikken i tidligere postinger. Selv tror jeg tyver har bedre nytte av egne øyne en internett i ransplanleggingen, de skjønner nok også uten internett hvor det er noe å stjele i et nabolag.

Denne debatten har vi for øvrig stadig om offentlige skattelister på nettet i Norge, her påstås det at skattesøket fører til ransbølger. Jeg synes ikke jeg har fått noe overbevisende dokumentasjon på at det skjer i noe særlig omfang. Men noen vil være føre-var når det gjelder internett og ransfaren i tomme hus:

– Eg stiller spørsmål til klokskapen med å ha slik type informasjon live konsentrert på éin stad, seier Kim Ellertsen, avdelingsdirektør ved juridisk avdeling i Datatilsynet, til Familie og Medier.

«Éin stad» er altså et søk på Twitter. Man kan jo søke her selv også.

Kontrollspørsmålet som anbefales i Familie og Medier er om «du ville fortalt en fremmed mann på gata det du sier på Twitter.»

Tja, det er jo mulig om vi hadde kommet i snakk.

2 kommentarer

Filed under Uncategorized

2 responses to “En ransmulighet i อำเภอสัมพันธวงศ์ ร้านก๊วยเตี๋ยวเย็นตาโฟ สูตร pop สวนลุม

  1. Sprudlum

    «- Eg stiller spørsmål til klokskapen»..

    Har du url her, eventuelt et mobilnr ? Jeg skulle så gjerne ha stilt noen spørsmål til klokskapen jeg og..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s