Romania: Offisiell minimumstemperatur 10 grader pluss

Jeg kjøpte Revolution 1989. The Fall of the Soviet Empire, men den jumper stadig lenger ned i bokbunken. Jeg rakk ikke å lese den før alle hadde skrevet vanvittig mange sider om Berlinmurens fall, og mistet det litt. Alt jeg har er derfor bare en pussig opplysning fra en anmeldelse av boka. Men den er ganske bra:

Ti grader var den offisielle minimumstemperaturen i Romania under Ceausescus siste tid. Vinteren 1989 var kjempekald. Det hang istapper foran folks vinduer. På TV rapporterte statskanalen (den eneste så klart) om 10 grader og varmere vær på vei. Siden det var såpass varmt var det heller ikke behov for å bruke mye sentralvarme. En time, kanskje en og en halv, var det vanlige for en familie, som ellers hadde ullpledd, aviser, kroppskontakt og stearinlys som varmekilder.

Ceausescu betraktet for øvrig Romania som sin personlige eiendom, ikke private, det passet ikke i en marxistisk mønsterstat. Propagandaplakat fra Wikimedia.

Reklamer

3 kommentarer

Filed under Uncategorized

3 responses to “Romania: Offisiell minimumstemperatur 10 grader pluss

  1. Det hele minner meg litt om uttalelsene av vår godeste Thilo Sarazin (sosialdemokrat, men skal kastes ut av partiet sannsynligvis) som mener at de som mottar statlig støtte kan gjerne spare litt gjennom å ha bare 17 grader romtemperatur og ta bare en varm dusj per uke…

  2. Han var ansvarlig for finansdepartementet i Berlin, men fikk mer eller mindre sparken etter en del merkelige, blant annet rasistiske bemerkinger i fjor.
    Men gjorde en god jobb å rydde opp i de elendige finansielle forhold i byen.

    Jobber nå for Bundesbank eller noe slik. I norge ville han helst sikkert være FRP-kjendis 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s