Testikkelstørrelse, polygami og spermiekonkurranse

Ja! Og en gravid sjøhesthann (se bildet nederst her).

Det er ikke måte på hva som kommer opp i kjølvannet av Hjernevask. Her kan du lese saken om hva vi egentlig vet om sexlivet til steinaldermannen.

5 kommentarer

Filed under Uncategorized

5 responses to “Testikkelstørrelse, polygami og spermiekonkurranse

 1. J.

  Flott artikkel om evolusjonen i Magasinet.

  Det er spennende å filosofere over evolusjonen.

  Noe av det jeg synes er mest spennende med hjernen, det er at intelligensen generelt er underordnet det å handle eller komme seg videre i livet. Dette blir mange irriterte over ettersom de tar det personlig.

  La oss se, hvilke egenskaper er viktigst?

  For hunden er det lukt, den er videreutviklet, bedre enn våres.
  For falken er det synet, bedre enn våres.
  Alle disse tingene er spisset av utviklingen.

  Og utviklingen stopper heller ikke, den fortsetter, også i oss mennesker. Øyenfarge, tenner, benstruktur, intelligens, høyde, alt er i forandring i en viss grad over tid.

  Det er ikke alt man kan teste. Og det er mye man ennå ikke vet. Evolusjonen eksisterer.

 2. Cassanders

  Først av alt kudos for artig popularisering av utviklingsbiologi.
  Men jeg tror kanskje at det er lett å bli fanget av bestemte «memer». I denne sammenhengen: utiklingshistorien FRA vi hadde felles stammor(sic) med andre primater TIL arten Homo sapiens var «eatablert», og så videre til vår moderne tid.

  Når en skal forsøke å forstå vår atferd i en evolusjonær sammenheng kan det være nyttig å tenke på at vi også bærer med oss atferdsmønstre og «hjernemoduler» fra ENDA tidligere del av vår utviklingshistorie.

  Jeg tror f.eks at det finnes mange nokså basale former for «følelser» vi deler med en rekke andre dyreslag…..glede ved fysisk lek, velvære ved å være mett, «suget» når vi er sulten, raseri når noen truer avkom….og med noen forbehold: også mer sosialt kompliserte følelser som «sjalusi». Selv uten å «antropomorfisere» vil jeg tro mange har opplevd en sjalu hund, katt, hest, osv.

  Komparative studier av intelligens og «bevissthet» hos mennesker og andre dyr(sic) kan også gi opphav til en del mindre kjente erkjennelser, som f.eks :
  Mennesket er mer intelligent enn andre dyr FORDI DET HAR FLERE instinkter, ikke færre. Utsagnet ble vel først formulert av William James: http://en.wikipedia.org/wiki/William_James

  For øvrig finnes det en hel del enda mer spennende vinklinger, bl. annet at selv om kjønnet formering nødvendigvis må «gravitere» mot tilstrekkelig likhet i genmaterialet for å kunne sikre funksjonsdyktig avkom, kan det tenkes at det faktisk også finnes en evolusjonær konkurranse MELLOM kjønnene.
  Jeg kan anbefale «The Red Queen» av Matt Ridley til dem som vil ha en innføring i problemstillingen. Matt Ridley er en glitrende popularisator.

  Cassanders
  In Cod we trust

 3. Mina

  Vi vet lite, men gjetter desto mer. Spørsmålet er om ekstrapoleringen fra steinalderen til moderne jeger/sankerkulturer er så stødig som det hevdes. Det er ikke usannsynlig at moderne forestillinger om menns og kvinners «natur» har betydning for hva slags funn en gjør, eller hvordan en tolker disse funnene. Bla har D. Haraway vist hvordan primatforskning har tendert til å tolke adferd utfra kulturelle forestillinger om mannlig og kvinnelig, feks at det fokuseres mer på hanners aggresjon enn på hunnenes. For samfunnsforskere er det en selvfølge at en må ta egen horisont og egne for-dommer i betraktning i analysen. Andre som forsker på lite håndgripelige saker som feks evolusjonspsykologi, burde gjøre detsamme. Det er dumt å gjøre nybegynnertabber bare fordi en ikke har satt seg inn hva som finnes av forskning på feltet, bare fordi en har en annen fagbakgrunn.

 4. Pikkadilly

  «(se bildet nederst her)»

  Godt at du gjorde leseren oppmerksom på akkurat dét. Aner vi en Konsern Direktør på tomgang? Her kokes det over en lav sko.

 5. J.

  Kjære Mina.

  Her er en hilsen fra meg til deg.

  God Påske, forresten.

  http://no.wikipedia.org/wiki/Evolusjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s