Beskjed fra steinalderen

Dette har ikke noe med Hjernevask å gjøre, så les videre. Det handler om evolusjonen av språk og skriftspråk.

For 40 000 år siden hadde forfedrene våre allerede et slags felles symbolspråk. En ny undersøkelse viser at felles symboler går igjen i hulemalerier verden over. Det dreier seg om åpne, ovale og lukkede hender, blekksprutaktige former, streker, kryss og trekanter. Hulemaleriene er fra mellom 30 000 til 13 000 år gamle, de finnes blant annet i USA, Frankrike, Nord-Afrika og Australia.

I undersøkelsen er tegn fra 146 huler over hele verden studert, og det viser seg at man hadde et slags felles tegnforråd på helt forskjellige steder over en periode på 20 000 år. Steinalderslektningene våre var mer sofistikert enn vi har trodd. I tillegg pyntet de seg. I Spania har man funnet gamle smykker av skjell som ser ut til å ha inneholdt fargestoff til kroppsmaling.

Det er antropologen Genevieve von Petzinger har studert hulesymbolene. Jeg leser om saken i Weekendavisen, den er også omtalt i New Scientist. Hun deltok i et kurs om hulemalerier og fant ut at tegnene som omgir selve dyremaleriene er i flertall. Men hvorfor det er langt flere tegn enn dyr, og hva disse tegnene betyr, det kunne ingen svare henne på. Hun opprettet derfor en database over alle tegn for å finne ut om de samme tegnene opptrer i hele perioden, om de er felles og om de etter hvert ble mer sofistikerte.

Det viste seg at tegnene fra starten av hadde samme kompleksitet som 20 000 år senere. Opp til 70 prosent av tegnene hun har studert ble regelmessig brukt for 30 000 år siden. Det er dermed sannsynlig at et kommunikasjonssystem ble opprettet lenge før.

Tidligere har man sett for seg at skriftspråket oppsto ved jordbruksrevolusjonen og større krav til administrasjon og byråkrati.

Von Petzingers teori er at en viss gruppe tegn oppsto i Afrika og ble med videre da menneskene gikk ut av regionen og spredte seg ut i verden. Hun synes også hun kan se at visse tegn ble lagt til senere, slike som ikke finnes over hele verden. Eurasia er sannsynligvis regionen som amerikanske tegn stammer fra. Den australske befolkningen hadde ikke så mye kontakt med andre i en lang periode, og har dermed muligens ikke hatt stor innflytelse på utbredelsen av tegn på verdensbasis.

Forskeren er ganske sikker på at språk og abstrakt tenkning er eldre enn 30 000 – 40 000 år , hun mener forfedrene våre tenkte langt mer komplekst og kreativt enn vi til nå har trodd.  Hun tror også det kan være forbindelse med tegnene hun har sett på og tegnene som senere inngikk i skriftspråk, men at tegnenes betydning endret seg.

Hun er mindre optimistisk ndg å noen gang klare å tyde tegnene.

Bildet over er fra Wikimedia og viser Cueva de las Manos i Argentina.

Reklamer

4 kommentarer

Filed under Uncategorized

4 responses to “Beskjed fra steinalderen

 1. Munin

  Hendene har jevnt over lengre ringfinger enn pekefinger. Dette blir brukt som argument på at dette samfunnet ble kontrollert av kvinner.

  Det første «manne prosjektet» gikk ut på å utrydde alt av hannkjønn i heimen, og dette prosjektet startet i midtøsten.

  Les mer om prosjekt «horehus» her:
  http://www.plosbiology.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pbio.1000285

 2. Cassanders

  Jeg tror det kan være nyttig å tenke på forskjellen mellom signaler og symboler.

  Begge er bærere av informasjon: førtnevnte direkte tilgjengelig via persepsjon, sistnevnte oftest gjennom «å representere» noe. Symboler krever abstraksjon og ofte: >B>intensjonalitet.

  Ikke glem at signaler kan være utrolig komplekse, -uten at de nødvendigvis bærer tilsvarende mengde informasjon. F.eks lydene en lauvsanger produserer.

  Forholdet mellom-, og overgangen fra signaler til symboler og språk er for øvrig relevant for studier av «kunstig intelligens».
  Samarbeidet mellom Douglas Hofstadter og Daniel Dennett gir svært spennende innfalsvinkler til emnet: («Gödel, Escher, Bach» og «The Mind’s I»

  En rimelig grei innføring i forholdet mellom, og forskning på bevissthet og intensjonalitet finnes her: http://plato.stanford.edu/entries/consciousness-intentionality/

  Cassanders
  In Cod we trust

 3. KEE

  Mye blekkspruttegn? Hadde man virkelig tilgang til drømmen til gode, gamle tentakkelfjes da også?
  Spøk til side, dette var interessant lesning. Det er utrolig hvor konserverende bruken av disse tegnene var, når en kan gjenkjenne dem over et så stor geografisk og tidsområde. Hvis jeg ikke husker helt feil, fant man i Australias urbefolkning en konserverende mekanisme i forhold til bildesymbolikk: Den ble husket og forsterket gjennom faste sagn og sanger knytet til de forskjellige symbolske figurer og fremvisning og tillaging av disse. Dette virket gjensidig konserverende; urbefolkningen kunne forklare rett så gamle hulemalerier da de kjente igjen historiene.

 4. Cassanders

  @KEE
  Jeg skal slett ikke utelukke at variasjoner over hvordan fingre og hender var orientert også hadde meningsbærende funksjon, men jeg har en mistanke om at det i slike sammenhenger er lett å tillegge artefakten for mye (symbol-)innhold.

  Det går f.eks an å tenke seg at noen i denne stammen/familiegruppen hadde oppdaget at en kunne lage sveisne avtrykk av hendenes omriss ved å fylle munnen med pigment og så sprute over en hand som ble holdt mot underlaget.
  Det er selvfølgelig mulig at det vi ser er knyttet til riter, men det kan også være så trivielt som at teknikken ble utforsket, åpenbart av flere individer i gruppen (jfr forskjeller i størrelse).
  Kanskje vi beundrer en paleolittisk lykkelig håndmale-happening?

  Cassanders
  In Cod we trust

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s