– Vi hadde varmeputer, ikke sexliv

Jeremy Paxman forklarer i boka The English at engelskmennene i motsetning til skottene, waliserne og nordirene, lider av store identitetsproblemer:

En gang visste vi, hvem vi var. Høflige, reserverte, siviliserte, vi hadde varmeputer i stedet for sexliv, lukkede øyne og tenkte på England. Vi var drevet at sterk pliktfølelse og for alt i verden ikke født for å more oss. Vi ville heller gå hjemme og ordne hagen enn erobre verden, med mindre det var strengt nødvendig.

Engelskmenn har ikke nasjonaldrakt eller nasjonalsang, skriver han. Å uttrykke nasjonal stolthet oppfattes som svært usivilisert.

Engelskmennene trengte jo ikke ekspressive nasjonale symboler for å uttrykke sin identitet. Når man eier hele verden er det unødvendig. England var Imperiet.

Men da Imperiet falt sammen hadde ikke britene noe å falle tilbake på. Ikke en gang språket var deres eget lenger. Men to slitesterke engelske fenomener finnes: Fotball som gir engelskmennene mer identitet enn noe annet. Det andre er et konservativt blikk stivt rettet mot fortiden, skriver Weekendavisens Martin Krasnik i en strålende artikkel fra sin biltur i det dypt konservative England nå like før valget.

I motsetning til for eksempel amerikanerne er den engelske folkesjel tung av innestengt nostalgi og sentimentalitet, en konservativ ånd, mener Paxman. Krasnik innvender at arbeiderbevegelsen og dens dype  mistro mot de konservative er sterk i alle engelske storbyer.

– Sosialismen er internasjonal, og den britiske arbeiderbevegelsen har vært ledet av skotter og walisere, skriver Paxman, som mener også arbeiderklassen drømmer om fortiden.

– Selv Salisbury har fått en Starbuck’s. Alle dronningens barn er blitt skilt, innvender Nick Radford, den liberale kandidaten i Salisbury. Det England man drømmer om finnes ikke mer.

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “– Vi hadde varmeputer, ikke sexliv

  1. Jon Hustad

    Paxo har alltid, alltid rett.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s