Virker boikott?

Eksempelet Sør-Afrika trekkes stadig fram når vi snakker om Israel-boikott. Virket det?

Ifølge forsker Liv Tørres fungerte den akademiske boikotten der, sammen med kultur- og sportsboikott. Handelsboikott fungerte ikke særlig bra, og disinvestmentpress virket mot sin hensikt.

Boikott er så mangt, man må spesifisere hva man snakker om. Total boikott? Det er neppe gjennomførbart. Åssen skal man gjøre det da, hvilke kritierer skal akademikere siles etter, skal de testes for palestinavennlighet? Hvilke varer skal vi kutte ut å importere, hvilke skal vi beholde, og hvorfor? Det er det programlederne må vi spørre om når boikottforkjempere stiller på Dax18.

Da Norge gikk inn for full økonomisk boikott av Sør-Afrika under Gro var det et unntak, vi kunne ikke klare oss uten importen av mangam til norske smelteverk.

Les hele saken i Dagbladet.no.

Reklamer

4 kommentarer

Filed under Uncategorized

4 responses to “Virker boikott?

 1. Svein

  Jeg leste – tror det var i James Micheners bok – at de hvite i Sør-Afrika ikke tok boikotter og avskyresolusjoner alvorlig før de ble utestengt fra Rugby-VM.
  Men nå er vel ikke Israel i fotball-VM?
  Og noe håp om at de blir nektet deltakelse i ESC er det vel ikke?

 2. Jand

  Og hvorfor i all verden skal vi boikotte Israel etter at islamske jihadister with a death wish *valgte* å lage et helsikes styr på denne båten? Av den infoen som har kommet i ettertid er det jo tydelig at dette var meningen helt fra starten av. Den humanitære biten av det var bare skuebrød for å villede oss til å tro at Israel hadde gått til angrep på «fredsaktivister» på humnitært oppdrag. Og pressen har villig og ukritisk formidlet dette.

  Skulle Israel ha sluppet båtene inn i Gaza for å unngå bråk? I praksis ville dette ha dannet presedens og militærblokaden hadde de facto blitt opphevet. En smuglerrute for våpen hadde da blitt åpnet, og den militære oppbyggingen av Hamas m.fl. kunne da ha eskalert. Og den endelige krigen mot Israel kunne startet tidligere. Du vet, den krigen som Irans president har annonsert i lengre tid, hvor de bruker Hizbollah (Allahs parti) i nord og Hamas i sør som proxier.

  Båten seilte under tyrkisk flagg, og responsen derfra tyder på at de var meget godt forberedt på hva som kom til å skje, med ualminnelig raske fordømmelser om «massakre» etc.

  Tyrkia har jo i flere år nå beveget seg i islamistisk retning, både innenriks og utenriks. De nærmer seg Iran, og ser ut til å velge bort sitt tidligere relativt gode forhold til Israel.

  Nei, Israel gjorde i denne situasjonen det eneste riktige: De bordet båten. Det de kan kritiseres for er at de trodde på at båten bare inneholdt «freds»-aktivister, og dermed ikke var godt nok forberedt.

  For øvrig er det absolutt åpning i San Remo-traktaten for bording av skip som bryter en militær blokade.

  Boikott av Israel betyr i denne sammenheng at man spiller med på islamistenes jihad mot Israel (og i fortsettelsen Vesten, ref. det muslimske brorskaps visjoner). Hamas står for et totalitært religiøst regime med sterke rasistiske trekk, og med lisens fra Allah til å drepe alle som står i veien. Det at man i Norge, for alle praktiske formål, ser ut til å innta samme standpunkt som Hamas ønsker at man skal gjøre, burde definitivt mane til ettertanke.

  Det finnes boikottlister av israelse varer. De kan også brukes som handlelister.

 3. Det høyrer jo òg med til historia at ein av årsakane til at boikotten av Sør-Afrika ikkje fungerte, var fordi Israel støtta varmt opp om Apartheidregimet og fungerte som kanal for varar inn i landet.

 4. Boikotten av Sør-Afrika skiller seg litt ut fra andre boikott-aksjoner, og forslag om sådanne, ved at ANC ba om det. Aksjonene hadde støtte innenfra, og det gjelder jo ikke alltid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s