Det første vannklosettet på Ørlandet

Denne dassen på Austrått fort var forbeholdt offiserene.

Her satte tyskerne opp en av kanonene fra den istykkerbombede krysseren «Gneisenau» som kystartilleri i 1942 – 43.  Det svære anlegget som går i fem etasjer dypt nede i fjeller er åpent for omvisning, og her kan du se hvordan forholdene var for de 10 offiserene og 107 menige som betjente kanonen. Vannklosettene var de første i sitt slag på Ørlandet, og altså forbeholdt de sju offiserene på anlegget.

Tyskerne var generelt gode på resirkulering, og sengeopplegget ble også hentet fra andre tyske krigsfartøy. I rom etter rom kan du se hvordan soldatene skulle innkvarteres i annlegget, som aldri ble brukt til annet enn prøveskyting. Sengene er ikke mer enn 1.80 lange.

Dusjanlegget kan også besøkes. Det ble aldri tatt ibruk fordi anlegget aldri ble angrepet. De ansatte kunne derfor gå hjem etter endt arbeidsdag. Om anlegget kom under angrep hadde tyskerne forsyninger til å låse seg inne i flere måneder inne i det kalde og våte fjellet.  Vått var bra, de samlet opp vann i store basseng i underste etasje. De kan du fortsatt titte på.

Anlegget var av beste tyske kvalitet med en rekke reserveløsninger over alt om noe skulle gå galt. Etter krigen overtok Norge anlegget. De måtte få over noen tyske ingeniører som kunne forklare dem teknikken. Militærnerder kan titte på masse fet hydraulikk, prosjektiler og annen gammel moro.

Reklamer

2 kommentarer

Filed under Uncategorized

2 responses to “Det første vannklosettet på Ørlandet

  1. Spooky kanskje. Men interessant, og en flott presentasjon fra deg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s