Satser på retro-teknologi

Mens Meland Media jobber med en utgave på balloptikon, driver Mediebedriftenes landsforening for tiden med et stort prosjekt for å lage en løsning for norske e-aviser. De sier i dagens DN og i dagens KK (ikke på nett, versjon av DN hos Kampanje), at de allerede klargjør stoff fra flere norske papiraviser for lesebrett, og at mer skal komme.

Higlights: (trommevirvel)

* De tar utgangspunkt i papiravisen og dekomponerer den til PFD-artikler.

* Prosjektet er forsinket etter at lesebrett-leverandøren de satset på gikk konkurs.

* MBL har ikke skjønt at konkursen tyder på at forretningsideen er feil, og har gravd fram et nytt leserbrett i svarthvitt uten touchskjerm, Hanlin V60. De legger til at de har fått med seg iPad og at de skal teste det også, men holder seg likevel til de opprinnelige prosjektplanene som jo ble laget før iPaden kom.

* En forsker ved Universitetet i Stavanger skal hjelpe til å rekruttere testlesere som får disse lesebrettene: – Det er jo mange som liker sort-hvitt-bilder – de har et eget grafisk uttrykk som i seg selv kan virke attraktivt, sier forskeren til DN.

– Vi tror betalingsviljen kanskje er litt større når du går på de litt dumme brettene, som Kindle og Hanlin. Her  bestiller du bare produktet og åpner det ferdig, istedet for å ha gratistilbud og søkemuligheter like i nærheten som på iPad, sier MBLs prosjektleder Mikal Rohde, tidligere Sesam-sjef.

* To av deltakerne i prosjektet, VG og Ap, har alt sagt at de vil lage iPad-versjon heller.  Men det er viktig at vi blir enig om én versjon for alle aviser i dette prosjektet OG at vi er åpne for det meste.

* Allerede ved utgangen av året håper de å ha klar en konklusjon om den videre strategien.

Prosjektet finansieres av MBL, Kulturdepartementet, Aftenposten, A-pressen, Budstikka, DN, Edda, Hjemmet Mortensen, Polaris, Nationen og Vårt land.

(nå bare ler og ler og ler jeg )

Ok, jeg skal samle meg: Det eneste håpet for dette prosjektet er at det blir så forsinket at når den videre strategien skal legges, har MBL skjønt at det eneste fornuftige er å legge ned prosjektet.

Blant årsakene til at dette ikke går bra er at få ønsker å kjøpe PDF-utgaver av norske aviser som de like gjerne kan kjøpe på papir. Papir er fortsatt en kul teknologi, det ser det ut som mange glemmer stadig.

De som vil kjøpe PDF-aviser foretrekker nok ellers å få avisene i farger.

Avisene har solgt elektroniske PDF-aviser i 15 år i Norge,  det er bare noen Rolf Hansen-junkies i Spania som kjøper dem. Det blir kanskje flere som kjøper PFD-avis om de tilrettelegges for lesebrett, smartphone eller iPad, men det er nok ikke så mange.

Jeg vet ikke om noen vellykkede eksempeler på statiske e-aviser så langt, altså aviser som ikke benytter nettets muligheter. Dette betyr altså at man kjøper en avis med gamle nyheter som ikke oppdateres og som konkurrerer med alle nettavisene som finnes et klikk unna på alle fornuftige leserbrett. De internasjonale avisene som har kommet som e-avis basert på papir, så langt, har til og med video og andre multimediafunksoner (og farger så klart). Jeg har ikke stor tro på at slike utgaver av norske aviser blir en suksess heller, men det er en annen sak.

Det er neppe noe generelt stort marked for disse svarthvittleserbrettene, annet enn for svært svært nerdete bokelskere som ikke vil forstyrres av internett. Her er det forresten, det leserbrettet MBL satser på:

Oppdatert: DT er allerede i gang, og deres sjefredaktør Geir Arne Bore blogger om nyvinningen. Han er nøktern rundt inntjeningsmulighetene og snakker mest om iPad.

4 kommentarer

Filed under Uncategorized

4 responses to “Satser på retro-teknologi

 1. «Papir er fortsatt en kul teknologi, det ser det ut som mange glemmer stadig.»

  Ikke glem at mange er dr*t lei av de svære papirhaugene som samler seg opp, men likevel vet å sette pris på et redaksjonelt produkt med en ålreit layout. Lesebrett (fortrinnsvis iPad etc) er et veldig praktisk alternativ – for eksempel abonnerer jeg på magasiner som Wallpaper, Shutterbug m.fl. via Zinio i dag, og er storfornøyd. Ikke trenger jeg store esker på loftet til gamle versjoner heller.

  Papir er døde trær som må shippes rundt, på samme som CDer er store skiver av plastik som må shippes rundt. Se hva som skjer med CDene…

 2. Ja, jeg tror også nordmenn og andre som er gode i engelsk kan komme til å kjøpe en del magasiner og aviser på iPad ol. fordi det er billigere, enklere, går raskere og muligens også på grunn av papirmengden.

  Jeg har skrevet litt om Wireds iPad-utgave på bloggen tidligere, nordmenn oppgir at de bruker den, ikke minst fordi det er billigere og raskere.

  Jeg tror imidlertid et norskspråklig magasin eller avis må ha noe mer enn bare null papir som markedsplan. Markedet er ikke så stort, nettavisene er et gratis alternativ, papiravisene er fortsatt her for oss som liker dem. Vil du kjøpe norske papiraviser som e-avis?

  Et annet spørsmål er jo hva utgiverne tjener på e-avisene sine. Det er jo ikke et poeng for leserne, men hele grunnen til at utgiverne driver og forsker på dette. Dette blir spennende å følge med på fremover. Får Wired flere abonnenter er det kjempebra, men får de bare flere over på e-avis er det kanskje tap, de tar mindre betalt for e-avisa enn papirutgaven. Om de ser det som nødvendig for å opprettholde abonnentsmassen er det kanskje et argument for å lage denne utgaven. Jeg tror det er enda kulere om de lager en versjon basert på html og jeg tror kanskje nettavisene er de som kommer til å tjene mest på iPad, ikke disse hybridversjonene.

 3. Jeg klarer liksom ikke å tro på at dagens iPad skal ta hele markedet for lesing av ebøker og eaviser, siden lesebrettene (etter sigende) har mye mer behagelige skjermer å lese mye på. Jeg tror mange er såpass glade i å lese aviser og bøker lenge av gangen, at de vil ha en god skjerm å gjøre det på. (Men så blir det et trosspørsmål om det blir iPad som får lesevennlig skjerm eller lesebrettene som får touchscreen, farger, video og internett først.)

  Papir er en ok teknologi, naturligvis, men har store fraktkostnader og medfører en del ekstraarbeid å bli kvitt – for ikke å snakke om hvor mye plunder det er med å få tak i det mens man flytter seg rundt i verden.

 4. Det jeg ikke tror fungerer i særlig grad er å selge vanlige norske statiske nyhetsaviser i PDF-utgaver til leserbrett og iPad. (iPad er likevel litt bedre akkurat nå enn alternativet MBL jobber med, som altså er svarthvitt og antakelig veldig stusselig.)

  Jeg tror også det vil komme kule alternativer til iPad, absolutt. Se bare hva som skjer på smartphone med Android som konkurrent til iPhone. Kommer sikkert til å skje på lesebrett også.

  Jeg kan godt tenke meg å lese bøker på kule lesebrett, da slipper man å drasse dem med seg, og tenk så lurt for studenter. Også utenlandske kvalitetsaviser og nisjemagasiner kan jeg tenke meg å kjøpe.

  Jeg tror kanskje leserbrettene (de kule) fører til at enda flere leser nettaviser, de er jo gratis og oppdaterte og har video og debatt og alt mulig annet gøy. Om de store mediene kommer til å gjøre som Murdoch og stenger dem snakker vi om en annen situasjon så klart.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s