Ok gutter, skuta er tilbake i riktig kurs. Vi klarte det! Stø kurs fremover

Og, derr! Stoppeklokka stoppet på 13 dager og 2 timer og 46 sekunder, så var Dagens Næringsliv back on track.

I to uker nå har de vært i villrede, siv-økene fra NHH i DNs redaksjon. De har raspet seg opp på mansjettknappene, den franske manikyren er for lengst ødelagt av neglebitingen og på skipsparketten har man kunnet se de svarte gamasjemerkene bre seg. 

Det har vært 14% nedgang i sykefraværet fra i fjor til i år!

Det meldte NAV 21. september.

Det kunne bare ikke stemme.  Ingen karensdager eller andre «økonomiske incentiv» var innført.

Det måtte være en ekstraordinær forklaring. Norge blir jo bare sykere og sykere! DN.no skrev i fjor høst serien Et sykt land i høst. Det går snart ikke lenger, står det der. Kunne det være:

Svineinfluensa?

Nei?

Et ekstraordinært utbrudd av harepest i fjor?

ME?

Vaksine mot HPV?

Alle steiner er snudd i jakten på å avdekke at det faktisk ikke er andre tiltak enn «økonomiske incentiver» som hjelper («FASITEN»), og at nedgangen egentlig ikke var gode nyheter.

I dag har de funnet svaret. Lovlig sent, vil vi legge til. Dagens leder starter slik:

Den norske arbeidsstokken var mindre syk andre kvartal i år enn andre kvartal i fjor. Nå prøver Hanne Bjurstrøm å ta æren for det gode resultatet, men forklaringene spriker.

Forklaringen, ifølge DN, er ikke graderte sykemeldinger, som Bjurstrøm mener. It’s the economy, stupid. Det er fortsatt «økonomiske incentiv» som er årsaken, selv om det ikke er innført noen slike incentiver siden i fjor høst. For:

Hvis debatt om sykefraværet alene er nok til å få flere til å gå på jobb, må vi kunne vente at selv små økonomiske incentiver vil bidra med det samme.

Dessuten ahr arbeidsledigheten har økt, og en forsker har endelig sagt seg villig til å skrive en kronikk om prekambrium- nyheten om at høy arbeidsledighet fører til nedgang i sykefravær.

Blazerens passform er tilbake, gullknappene er nypusset og skuta er manøvrert tilbake i fast lei. DN konkluderer med at dette viser at «økonomiske incentiver» er det som hjelper, og at «de som blir hjemme fra jobb må få mindre i lønningsposen».

Det sykeste her er vel at skipsfarten brukte så lang tid på å få skuta tilbake i kurs. Det burde være  enkelt å få noen til å skrive om den velkjente sammenhengen mellom arbeidsledighet og sykefravær allerede dagen etter at den gode (evt dårlige) sykefraværsnyheten kom.

Melandbloggen PRESISERER at vi ikke er imot «økonomiske incentiver»,  men vi synes likevel både DN og Rowan Atkinson er søte som konservative:

I like curry , but now that we’ve got the recipie, is there really any need for them to stay? Conservatives understands these problemes, you see.

5 kommentarer

Filed under Uncategorized

5 responses to “Ok gutter, skuta er tilbake i riktig kurs. Vi klarte det! Stø kurs fremover

 1. Litt i villrede her, men forsto etterhvert at DN måtte være avisa Dagens Næringsliv. Og når det gikk opp for meg gikk alt så meget bedre 😀
  For det er egentlig utrolig at de ikke brukte lenger tid på å koble nedgang i antall sykemeldte med den disiplinen som nødvendigvis må følge en oppgang i arbeidsledighetstallene. Vanligvis er det sånn at vi går på jobb okkesom, untatt dagen for vår egen begravelse. Men med økende arbeidsledighet, går vi på jobb den dagen også. Vi er da disiplinerte, vi på gølvet, selv om økonoman e dårlig fornøyd, som det heter i visa.

 2. Jeg har lenge hatt lyst på en blazer, men innlegg som dette gjør at jeg utsetter innkjøpet enda noen år. Kall meg gjerne feig.

 3. Svein

  Jeg var i Edinburgh nylig, og hadde lyst på en tweed-jakke. Sånn med skinnforsterkede albuer og greier. Men datter og frue var delt i synet på dette, og mente tweed-jakka i så fall måtte følges opp med ei pipe.
  Så fant vi ei diskret skotskrutete kashmirjakka, til oppsiktsvekkende nedsatt pris, og den slo vi – enstemmig – til på.
  Hvor dette plasserer meg i forhold til blazer-økonomene vet jeg ikke, men jeg jobber bare 80% – av helsegrunner – og får ikke noe sykelønn eller annet for de 20%. Hva slags økonomiske invektiver kan man utlede av det?

 4. Simen

  Dårlig hukommelse i DN. Såvidt jeg husker var SSB ute tidlig i våres og predikerte nedgang i sykefraværet; før ekspertkomitéen avla noen innstilling. Dette var basert på makroøkonomiske prognoser om økning i ledigheten. DN må øve seg på å huske, tror nå jeg.

  Åsså heller visst stadig noen forskere kaldt vann i mansjettene på noen og enhver. http://www.dn.no/forsiden/politikkSamfunn/article1992552.ece basert på denne http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=1651716 (om denne Røed nu uttaler seg i egenskap av å være sosialdemokrat eller Høire/FrP, det vet vel ingen; riktig så ufint er det.).

 5. Valuable info. Lucky me I discovered your site accidentally, and I am stunned why
  this accident did not came about earlier! I bookmarked it.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s