En Niagarafoss av ideer

For et par uker siden blafret jeg gjennom Johan Galtung og Arne Treholts nye bok som handler om at de to begge er forfulgte genier.  I boka sier Galtung at boka til Treholt «Alene (1984) er for meg bedre litteratur enn Paa gjengrodde stier.»

Jeg visste jo alt da at dette var over toppen (vi snakker Everes/K2/Lothse – til sammen), men til min store glede har noen med utdannelse og erfaring tatt seg tid til å lese skikkelig. I DN i dag står Ane Farsethaas anmeldelse på trykk. Hun har kommet opp med en alternativ tittel på boka:  «Foreningen for gjensidig beundring».

Jeg klipper litt, siden denne frekke teksten ikke er på nett noe sted:

At Galtung beskriver seg selv som «en Niagarafoss av ideer» og krever en offisiell unnskyldning fra staten Norge før han vil gjøre landet den ære å bli gravlagt her, skrives lett på kontoen for professorens grandiose selvforståelse.  Verre er det at den skråsikre selvforherligelsen smitter over på hovedpersonen.  Galtung unnser seg for eksempel ikke å sammenligne Arne Treholts litterære meritter med Knut Hamsuns – en sammenligning som faller ut til Treholts fordel. Treholt takker uten motforestillinger og kvitterer med å rose Galtungs «glitrende gode» analyser. Han ser det tydeligvis ikke selv. Men det er egentlig et karakterdrap på vennen Galtung begår med dette selvgratulerende festskriftet.

Farsethås mener alle som har blitt skeptisk til Treholtdommen denne høsten med denne boka trygt kan vende tilbake til den gjengse oppfatning av Treholt-vennene som naive venstreideologer.5 kommentarer

Filed under Uncategorized

5 responses to “En Niagarafoss av ideer

 1. Cassanders

  ….Niagarafoss av ideer…?
  Det var vel bare fordi «Lysfontene» var opptatt… 🙂

  Men litt mer seriøst. Det er ikke veeeldig vanskelig å ha ideer når man (av nokså ubebripelige årsaker) får lov å fremsette dem uten noen som helst krav til testbarhet, verifikasjon, relevans eller koblinger til den virkelige verden(TM).

  Cassanders
  In Cod we trust

 2. Men det er egentlig et karakterdrap på vennen Galtung begår med dette selvgratulerende festskriftet.

  Mye tom retorikk her, ja, folk som tar seg selv så høytidelig at de blir fornærmet av at andre gjør det samme selv, er i beste fall fornøyelige.

 3. Arnfinn Pettersen

  Som inntil flere påpekte da boken kom: Her gikk alt så fint for Treholt og så kom Galtung og ødela alt.

 4. @Arnfinn: Hva har skjedd med Den tvilsomme? Ser at bloggen er blitt lukket.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s