Wikileaks’ politiske manifest: Skal ødelegge «den usynlige regjeringen»

Weekendavisen (ikke på nett, 10. desember) har lest Wikileaks manifesto fra august 2010 og en tidligere versjon fra desember 2006 som heter Konspirasjon som styreform.

De har funnet ut at Assange, som er forfatteren, er sterkt inspirert av boka Imperiet (2000) av de nymarxistiske filosofene Michael Hardt og Antonio Negri. Her beskriver de hvordan verden i dag er dominert av en autoritær global nettverksmakt, et amerkanskdokuminert imperium. I manifestet skriver Assange at det trengs motkrefter for å angripe den nåværende «nykorporatistiske» og «autoritære konspirasjon,» det USA-dominerte imperium, som undertrykker den individuelle og kollektive vilje til frihet, sannhet og selvrealisering. Assange vil avsløre imperiets skjulte dagsordener, misinformasjon, hykleri og løgner. En dedikert konspirasjonsteoretiker, altså. Wikileaks lover å utfordre imperiet og avsløre de konspirative nettverkene, slik at friheten skal gjenskapes og den usynlige regjering skal ødelegges.

I tillegg er manifestet preget av religiøs dommedagstenkning. Det USA-dominerte imperiet er et glupsk beist som skal forstenes som dyret i åpenbaringen. Mye artig, les selv.

16 kommentarer

Filed under Uncategorized

16 responses to “Wikileaks’ politiske manifest: Skal ødelegge «den usynlige regjeringen»

 1. Sikkert bra, men det som skjer er at det blir strengere kontroll på de «hemmelighetene» Wikileaks lekker. Færre får adgang til den informasjonen som vi bør få adgang til, som ikke er hemmelig og som heller ikke skal være hemmelig i et demokrati.
  Wikileaks virker altså mot sin hensikt over tid

 2. Cassanders

  Jeg har vært høyst skeptisk til Wikileaks lenge. Dette utfyller bildet.

  En sak er det (i beste fall) pussige normative universet Assange og hans støttespillere tydeligvis har bebodd. Men jeg har også merket meg hvordan nære og fjerne journalister har behandlet dette materiale som har kommet rekende på en fjøl.
  Jeg har med stigene forundring sett den ene trivia-saken etter den andre flimre forbi i avisoverskriftene, men det er tydeligvis journalister som har tillagt det allmenn og derved politisk betydning.

  Jeg får mer og mer følelsen av ubehag, litt sånn som om noen skulle stjele noens dagbok og begynt å lese høyt for alle i klassen. -det blir litt for mye ungdomsskole-gymnasiast-fakter over denne greia.

  Cassanders
  In Cod we trust

 3. Atle

  Ja, det er en måte å se det på, den andre er at de blir flinkere til å gradere informasjonen riktig. Det er enklere å holde orden på 100 hemmelige dokumenter enn 100 000 (litt) hemmelige dokumenter.

 4. anonym

  Wikileaks setter søkelys på to problemstillinger.

  1) Vestens akilleshæl, vår tendens til overdrevet selvkritikk/selvhat.

  2) USAs politisk-økonomiske forfall hvor store selskaper har fått så stor makt at en viss bekymring for fascisme må kunne sies å være berettiget.

  Verden er full av konspirasjoner, det er et uomtvistelig faktum. Feks frimurerordenen, mafia, samarbeide mellom etterretningsorganisasjoner osv. At en intelligent mann som Assange mener den reelle politiske makten i USA ikke er hos de folkevalgte burde ikke overraske oss.

  Kanskje kan bevegelser som Wikileaks og TeaParty forhindre at demokratiet mister fotfeste i USA, og Europa. At vanlige borgere reagerer når de mister inflytelse på politikken som føres tror jeg er et sunnhetstegn.

  Hvordan vesten kan forbli sterk og bærekraftig med de utfordringer den digitale tidsalder innebærer er et viktig spørsmål som fortjener oppmerksomhet. Er ikke det nåværende lovverket egnet, må lovendringer vurderes etter at spørsmålene har vært oppe til bred demokratisk debatt.

 5. Munin

  Gullgraveren graver dype hull for noen skarve gram gull. Et fjell av rent gull innpakket i gråstein åpenbares av en nymarxistisk filosof. Det autoritære imperiet som bruker Gullgraving som styreform blir en smule paranoid og spør seg selv: Hva er egentlig formålet med gravingen?

  Hvis formålet med gravingen var å holde graveren i arbeid har vi et problem. Hvis formålet med gravingen var å finne gull har vi løst et problem.

  Vel, julenissen har talt, den harde pakken er levert og Meland skriver om gråstein.

 6. Anonym

  Du skriver: «I manifestet skriver Assange at det trengs motkrefter for å angripe den nåværende “nykorporatistiske” og “autoritære konspirasjon,” det USA-dominerte imperium, som undertrykker den individuelle og kollektive vilje til frihet, sannhet og selvrealisering. Assange vil avsløre imperiets skjulte dagsordener, misinformasjon, hykleri og løgner. En dedikert konspirasjonsteoretiker, altså.»

  Herregud. Å avsløre imperienes skjulte dagsordener, misinformasjon, hykleri og løgner ER JO PRESSEN SIN JOBB! Og her sitter du, som journalist – en journalist som ikke selv klarer å finne frem til slike ting og derfor er helt avhengig av å gjengi lekkasjene de gir dere, og latterliggjør dem? Rent bortsett fra at du biter hånden som forer deg; ser du virkelig ikke, tja, jeg vil faktisk kalle det hykleriet, her?

  At du som journalist latterliggjør folk som ønsker å avsløre skjulte agendaer som «konspirasjonsteoretikere» får deg fort til å virke som en klakkør.

  Det er mulig at du ikke klarer å forstå at det er slik journalistikk skal fungere, all den tid det inkluderer sånne skumle ting som krig og fred og politikk og sånn. Ville Wikileaks vært et mer godkjent medlem av klubben om de hadde lekkasjer som – og her plukker jeg fritt fra forsiden deres – «Her går det galt for «Spider-Man»-skuespilleren», «Gransker den britiske «X Factor»-finalen», «Her «klikker» Elofsson etter å ha blitt hånet av «norrbaggarne»» eller «Forlovet med eksmannens elskerinnes eksmann» – men er det virkelig nødvendig å forsøke å avfeie dem som konspirasjonsteoretiserende marxister?

 7. Sprudlum

  Den religiøse dommedagstenkningen finner jeg ikke i noen av versjonene.

  Når det gjelder Assange som kryptomarxist, kan kanskje et lite utdrag av et intervju fra Forbes 30.nov 2010 kaste lys over Weekendavisens analytiske (og kanskje journalistiske) evner :

  It’s not correct to put me in any one philosophical or economic camp, because I’ve learned from many. But one is American libertarianism, market libertarianism. So as far as markets are concerned I’m a libertarian, but I have enough expertise in politics and history to understand that a free market ends up as monopoly unless you force them to be free.

  WikiLeaks is designed to make capitalism more free and ethical.

  Dagbladets redaktør Lars Hellberg er jo selverklært anarkist. Jeg leser ikke så ofte avisen for tiden, men det kunne være av interesse å vite om han har gitt til beste noen synspunkter på Assange og Wikileaks.

 8. Sprudlum

  Hvilken glede det er å rette egne feil..

  Dagbladets redaktør heter altså Lars Helle, ikke Hellberg, fant jeg ut etter å ha tenkt meg om en stund.

  Slik er det når man tenker litt langsomt.

 9. anonym

  Synspunktene til Assange er ikke uvanlige, det er mitt inntrykk at mange finans-kommentatorer mener USA er helt ute og kjører og at det er på tide at folket setter foten ned og forsvarer demokratiet.

  Denne artikkelen feks har nå ligget en hel uke på forsiden til Kitco.com:

  http://www.kitco.com/ind/Wieg_cor/roger_dec152010.html

  Like the frog in the kettle, the most notorious criminal gang in the world is coming to a boil. Their games are over and paybacks reside just over the horizon.

  The Elitist’s One World paradigm is wracking apart under internet exposure, astounding failures in climate change, cap and trade, profligate bond and currency printing disasters and shocking new public relations failures by pseudo authorities to explain away the obvious. These bad boyz have been caught red-handed and even Chopper Ben admitted so in recent televised hearings.

  A disconnect between these elitists and the common man seems a gulf too wide. Those that would control the world with stolen money, power and politics have finally met their match. At this juncture as they continue to flail away with old tools of fear, threats and illegal seizures, the herd on the ground has begun to fight back. We would suggest the cat’s out of the proverbial bag. The shaving crème is out of the can. Particularly in the USA, a new and nasty pushback has begun with a new internet army; and this is an army of revenge with many being armed to the teeth.

  The battle has begun slowly but the tide has definitely turned. The internet turned out to be a weapon more powerful than atomic bombs expanding into a massive, news monster shining very bright lights on these conspirators, their henchmen, their actions, and their other lackeys on the ground. How ironic the net was designed as a defense department security and safety device. In the end its original plan may prove to be exactly that-the savior of our American nation.

 10. Å avfeie Assange som en kryptomarxistisk konspirasjonsteoretiker er tullete.

  Authoritarian regimes give rise to forces which oppose them by pushing against the individual and collective will to freedom, truth and self realization. Plans which assist authoritarian rule, once discovered, induce resistance. Hence these plans are concealed by successful authoritarian powers. This is enough to define their behavior as conspiratorial.

  For en mer edruelig analyse av tekstene til Assange, se her: http://zunguzungu.wordpress.com/2010/11/29/julian-assange-and-the-computer-conspiracy-“to-destroy-this-invisible-government”/

 11. Ja, dette hadde jo vært en artig måte å avskrive dem som tullinger, hvis ikke de lekkede dokumentene hadde bevist en gang for alle at de nevnte konspirasjonene faktisk finnes. Det er gøy å harselere med internettets paranoide konspirasjonsteoretikere – de som dikter opp konspirasjoner. Men nå skal vi altså lokkes til å le også av de som avslører virkelige konspirasjoner. Og vi lokkes til dette av en presumptivt gravende journalist. Jeg gremmes.

  Merk først og fremst hva Assanges manifest ikke inneholder: ingen ønsker om å ta over verden, ingen krav om revolusjon, ingen død og fordervelse over tyranner, ingen idé om et annet og fornyet menneske. I stedet skriver Assange om å avkle statsmaktene, og da spesielt den største, herskende makta på kloden. Dette er altså, av en eller annen grunn, latterlig.

 12. Sigismundo Celline

  Sitat, SI: «Merk først og fremst hva Assanges manifest ikke inneholder: ingen ønsker om å ta over verden, ingen krav om revolusjon, ingen død og fordervelse over tyranner, ingen idé om et annet og fornyet menneske. I stedet skriver Assange om å avkle statsmaktene, og da spesielt den største, herskende makta på kloden. Dette er altså, av en eller annen grunn, latterlig.»

  Kan ikke selv tenke meg noen politisk bevegelse i nyere tid som memikerer all verdens internettbrukere politisk enn nettopp Wikileaks..

  Akkurat nå legges strategiene videre..

  «We come in peace, said the conquerers of the New World.
  We come in peace, says the government, when it comes to colonise, regulate, and militarise the new digital world.
  We come in peace, say the nation-state sized companies that have set out to monetise the net and chain the users to their shiny new devices.
  We come in peace, we say as hackers, geeks and nerds, when we set out towards the real world and try to change it, because it has intruded into our natural habitat, the cyberspace.»

  Ironisk nok er dette tittelen til 27c3 symposiet til dem bak Wikileaks

  http://events.ccc.de/congress/2010/wiki/Welcome

 13. Stadig misunnelig på Wikileaks?
  🙂

 14. CBS har en fin oppramsing på hva Wikileaks lærte oss i 2010. Hakket mer interessant enn organisasjonen Wikileaks og dets medarbeidere.

  http://www.cbsnews.com/8301-503543_162-20026591-503543.html

 15. Konspirasjons-Julian

  Hvis noen ikke var overbevist ennå om at Julian Assange i tillegg til å være voldtektsmann er en ekstrem konspirasjonsteoriker fullt på høyde med ufo-miljøet, så kan de bli overbevist nå. Og denne mannen roper (et svinnende antall) tilhengere hurra for?

 16. Hva? Finnes det en «usynlig regjering»?
  Har ikke OBAMA starten en helt ny og bedre kurs da? Han fikk jo til og med Nobels krigspris.

  http://wp.me/p3uvTQ-9L

  Alt blir så meget bedre med Barack Hussein Obama.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s