Sa hun virkelig det?

Meland-bloggen gir deg dagens store sak:

Forrige helg skrev DNs Kjetil Wiedswang selvsagt om Margaret Thatcher, det var 30 år siden hun ble valgt til statsminister.

Han skrev vittig om sitater som blir tillagt storheter som henne, men som de i virkeligheten aldri har sagt. For eksempel Willochs«Nu går alt så meget bedre». Det Thatcher aldri har sagt, ifølge Wiedswang, er«There is no such thing as society», et sitat som er blitt brukt av motstanderne til å vise hvor langt til høyre for Djengis den hjerterå jernladyen sto.

Det hun sa i intervjuet i 1987 med Women’s Own var ifølge ham:«Jeg tror vi har gått gjennom en periode hvor mange barn og voksne er blitt innpodet holdninger som «Hvis jeg har et problem er det regjeringens oppgave å løse det.», eller «Jeg har et problem, og jeg vil gå å få penger fra myndighetene for å løse det.», «Jeg har ikke noe sted å bo, myndighetene må skaffe det for meg», og de legger problemet på samfunnet, og hvem er nå samfunnet? Det finnes ikke noe slikt! Det er individuelle kvinner og menn og det er familier og ingen regjering kan gjøre noe, hvis det ikke skjer gjennom mennesker, og folk tenker først og fremst på seg selv».

DN-Wiedswang kan mistenkes for affinitet til Thatcher, mer enn Klassekampen i alle fall, som er fornøyde i dag med BTs Olav Kobbeltveits faktasjekk av uttalelsen. Kobbeltveit, som ikke er på nett, har funnet ut at Thatcher sa det likevel. Han skriver:

Wiedswang var på sporet, men bomma. Tidleg i intervjuet i Women’s Own seier ho rett no «de legger problemet på samfunnet, og hva er nå samfunnet? Det finnes ikke noe slikt?» (red.anm: jada, Thathcher snakket selvsagt bokmål, til forskjell fra Kobbeltveit). Etter ei semantisk forkvakla tolkning, kjem Wiedswang til at dama i alle år har vore skammelig feilsitert. Hadde Wiedswang teke seg bryet med å lesa gjennom heile intervjuet, vil han litt lenger nede kome over følgjande sekvens «But it went to far. If children have a problem, it is society that is at fault. There is no such thing as society. (Red.anm: Thatcher snakker av og til engelsk og.) Dette er henta frå Margareth Thathcher Foundation.

Meland-bloggen, med affinitet til DN, får lyst til å være herlig frekk tilbake, og oppfordrer alle verdens bloggere til å avsløre,.. ehem, la oss si overmakta, i en verdensomspennende, crowd sourcet faktasjekkoperasjon der web 2.0 løser de virkelige store spørsmålene i verden i «Twitter Project 09 Did she really say that?»

Jeg koser meg med krangelen så lenge. Forkvaklet!

Om Wiedswang vil ta hevn (gjør det, gjør det!), kan han påpeke at Kobbeltveit ikke har lest hele intervjuet, han heller.  Det er jo bare et utdrag ligger ute hos Margareth Thatcher Foundation. Ooohlala! Ny kommentar.

Thatcher mente selvsagt heller ikke at det ikke finnes noe samfunn, selv om hun sa det. Selv om man ikke bør oppfatte henne bokstavlig her, var det klassisk Maggie det hun mente å si, nemlig at folk i for stor grad forventer at staten rydder opp i alle deres problemer, heller enn at vi hjelper hverandre.

Hun forsøkte i ettertid å «presisere» uttalelsen og sukket over at hun var grovt misforstått. Tilhengerne hennes mener fortsatt at hun ikke mente det, mens motstanderne mener politikken hennes er bevis nok for at hun mente det.

3 kommentarer

Filed under Uncategorized

3 responses to “Sa hun virkelig det?

 1. Sprudlum

  Det blir alltid underholdende når spissformuleringer tas helt bokstavelig av litt vrangvillige fortolkere, men det blir vanskelig å frakjenne Margaret Thatcher ethvert kjennskap til «the society».

  Hun er medlem av «The Royal Society» (for the Improvement of Natural Knowledge), så det må vel godtas at hun har en viss form for forståelse av begrepet. Antagelig har hun sitt medlemskap mer på grunn av sin fortid som statsminister enn som utdannet i kjemi, men uansett deltar hun sikkert på noen dannete middager av og til i det virkelig eksisterende «Carlton House Terrace» i London, hvor «the Society» holder til.

  Det Thatcher mente var nok noe slikt som at «there is no such THING as society, society is comprised of individual men and women, bla.bla.bla…».

  Dessverre ødelegger det jo sjansen til å lage mye moro når man er så forståelsesfull, men nå over 20 år etterpå er det kanskje på tide å gi henne litt rett.

 2. Lars Mediaas

  Dette minner om en Twitter-debatt jeg uforvarende havnet i etter å ha lagt ut en lenke. Synes hennes tilhengeres redningsplanke eller påstand om at det ikke finnes en TING som heter samfunnet er underlig. Mener de damen ikke forstod seg på abstrakte begreper? Andre «ting» som heller ikke finnes er for eksempel skjønnhet, temperatur, teori og idé. Eller liberalisme. Hvor befinner den seg hen, rent fysisk? Familien finnes heller ikke etter damens logikk, det er kun mødre, fedre, barn, onkler og svogere. Men hun ville aldri få seg til å si til sin egen late sønn at «there is no such thing as family», av de samme grunnene som andre av oss aldri ville plumpet ut med at «there is no such thing as society». Og derfor blir vi stående og undre: Sa hun virkelig det?!? Og det gjorde hun altså.

 3. Sprudlum

  I ettermiddag dro jeg i butikken for å handle mat, men det hadde de ikke, så jeg kjøpte noen tomater, et brød og noen andre ting. Det er ikke lett å klare selv de letteste hverdgsoppgaver med en slik begrenset begrepsforståelse, så jeg sier takk for den lille innføringen i begrepsteori jeg nå har fått av Lars Mediaas. Jeg prøver igjen i morgen.

  Det er nå meg, men som Mediaas antyder er det temmelig usannsynlig at Thatcher hadde en slik mangel på forståelse av abstrakte begreper, utdannet som hun var både innen kjemi og juss,representant i det britiske underhuset og senere altså statsminister. Ikke akkurat hverdagsoppgaver.

  Så da blir spørsmålet hvorfor noen insisterer på nettopp en slik manglendeforståelse, istedet for å akseptere at det finnes en mulig, rimelig tolkning av hennes utsagn som ikke er svært kontroversiell. Hver gang hennes late sønn måtte be familien om hjelp, var det altså foreldrene som måtte trå til, og ikke den abstrakte enheten ‘familien’. Klart både for Mediaas, meg og familien Thatcher.

  Denne nok denne innsikten Thatcher prøvde å bibringe publikum, da hun sa at det ikke noe slikt som samfunnet. Skal du henvende deg til ‘samfunnet’, så treffer du før eller siden på en person, det er det samfunnet er laget av. Like enkelt som at familien er det, men ikke like erkjent av alle kanskje.

  Slik Thatcher formulerte seg, fortjente hun ikke bedre, og det er klart at både politiske motstandere og andre slo ned på formuleringen som sultne hauker. Nå 20 år etterpå bør man kunne erkjenne at hun både godt forsto hva et ‘samfunn’ er, og at hun prøvde å fortelle noe om akkurat det til dem hun mente hadde en utilstrekkelig forståelse av begrepet.

  Det krever ikke mye generøsitet, og det krever på ingen måte at man er ’tilhenger’ av Thatcher.

  Men hun sa virkelig «det».

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s